[UPDATE 15 April 20:25]

Méér dan 12.500 aanmeldingen en er komen elk uur meer bij.

Belangrijkste is om de website in de lucht te houden en sneller te maken. Hiervoor zijn acht machines nodig (nu maar één) en een snelle database. Voor €16.000 kunnen we dit kopen!

We gaan met de pet rond! 💰 Lees meer en geef vrijwillig een bijdrage op https://getfunded.nl/campagne/42-D%C3%B3%C3%B3r-met-Hyves-2.0-%F0%9F%8D%8C

Taco Potze, co-founder van Open Social

[UPDATE 13 April 18:15]

Hyvers! Bedankt voor jullie enthousiasme 😍 15 aanmeldingen per seconde ... de servers hebben het er lastig mee. We doen er alles aan om het in de lucht te houden! We hebben jullie gehoord; vrienden uitnodigen moet erbij en méér glitters ✨. Dit weekend werken we door aan de bananen 🍌. Maandag meer nieuws hoe dit avontuur verder gaat.

Mieszko Czyzyzk, co-founder van Open Social

[UPDATE 13 April 17:30 met recente aanmeld cijfers]
Van 0 tot 10,000 gebruikers ... binnen twee dagen. Nederland heeft gesproken en we hebben je gehoord!

Moet Hyves terug komen? Dit is een vraag die in Nederland wordt gesteld. In de afgelopen weken won de #deletefacebook-hashtag aan populariteit nadat Facebook heeft toegestaan dat de persoonlijke gegevens van gebruikers zijn gedeeld met Cambridge Analytica, een politiek adviesbureau voor de verkiezingscampagne van Donald Trump in 2016.

In Nederland volgde een 'vergeldingsactie' toen de populaire Nederlandse komiek Arjen Lubach #ByeByeFacebook lanceerde en zijn show "Zondag with Lubach" van Facebook verwijderde. Hij spoorde daarbij anderen aan om te volgen. En hoewel het moeilijk te zeggen is hoeveel fans volgden, verklaarden een grofweg 14.000 mensen hetzelfde te hebben gedaan.

Als reactie op #deletefacebook vond ook Taco Potze, mede-oprichter van Open Social, dat het tijd was voor een Facebook-alternatief.

Hyves 2.0 - of, misschien toch niet..?

 

Hyves 2.0
Onze parodie op Hyves 2.0 is gemaakt met Open Social community-software.

 

Op 13 April maakte Taco Potze, mede-oprichter van Open Social, gebruik van de community-software van Open Social om een parodie te maken op Hyves, een populair Nederlands social media platform van 2004 tot 2013. De oude Hyves had charme. De lokale online community verbond meer dan de helft van de bevolking in Nederland in solidariteit en Nederlanders roepen op tot terugkeer van Hyves.

 

 

Precies dat dachten wij ook! Toen we hyves.getopensocial.com maakten, was het bedoeld als een veilig alternatief voor Facebook en een leuke ervaring ... In slechts enkele uren begon de community te lopen, met twee gebruikers per minuut! Tegen de ochtend was het aantal gestegen tot meer dan 1.000 enthousiaste gebruikers. N.B. dit platform is geen Hyves en is niet verbonden met de Telegraaf Media Group (TMG).

 

Hyves 2.0
Het platform groeide 's over een paar dagen naar bijna 13,000 gebruikers.

 

Het enthousiasme voor een alternatief voor Facebook is luid en duidelijk. We staan niet alleen in onze inspanningen om alternatieven te vinden voor Facebook en de oude Hyves. Patrick van der Nat en Joas Hoogendijk, oprichters van de non-profitorganisatie Origenes, proberen Hyves terug te brengen met hun campagne ‘Tijd voor Hyves’ Ze willen hun eigen sociale netwerk creëren, het Hyves noemen en de sociale waarden die daarmee gepaard gaan herstellen.


 

Het is ons werk om online communities te bouwen, dat doen we bijvoorbeeld voor Greenpeace. Als een grap bouwden we deze week Hyves. We hadden niet verwacht dat het zo zou ontploffen.

Taco Potze, co-founder van Open Social
 

 

De toekomst: private, gedecentraliseerde communities

De wereld heeft meer lokale en privé-gemeenschappen nodig. Met al het gedoe rond Facebook beseften mensen dat we onze democratie en privacy in gevaar brengen door de reuzen van de sociale media. In plaats van een plek te creëren om samen te komen, worden gebruikers handelswaar. Vooral nu is er bijna een wanhopige behoefte aan sociale platforms met privacy op de eerste plaats, waar gebruikers zich veilig en thuis kunnen voelen. Maar wat voor alternatieven zijn er?

 

Online communities
Private online communities zijn een logische vervanging voor Facebook. Ze bieden een veilige, online ruimte waar gelijkgestemde mensen kunnen communiceren. We zien liever het internet vol met open en unieke gemeenschappen waar mensen zich kunnen losmaken van alle rommel op sociale media.

MeWe is slechts een van de vele voorbeelden van bedrijven die alternatieven voor sociale media creëren. Ze pleiten voor een privacyrevolutie en zijn trots op het creëren van een sociale gemeenschap gericht op veiligheid en interactie boven alles. Tada is een andere beweging die vecht voor verantwoord gebruik van gegevens. Het zijn een groep uiteenlopende professionals van de Amsterdam Economic Board die digitaal verantwoordelijke steden stimuleren.

 

Blockchain technologie
Toepassingen van blockchain zijn niet moeilijk meer te vinden. Nieuwe ontwikkelingen in blockchain technologie maken het mogelijk om handelingen op social media-platforms te decentraliseren dankzij nieuwe inkomsten modellen. In wezen, verwijder je de tussenpersonen uit de sociale media-formule. Dit is een zeer waarschijnlijke richting voor de toekomst van sociale media platforms.

DTube is bijvoorbeeld een blockchain-platform dat vergelijkbaar is met YouTube. Alleen in plaats van advertenties kunnen gebruikers via directe bijdragen aan het platform inkomsten genereren. Matchpool omarmt ook het blockchain-model en hun gedecentraliseerde matchmaking technologie verbindt gebruikers met dezelfde interesses. Ze hebben zelfs hun eigen valuta genaamd Guppy.

Open Social erkent ook het enorme potentieel van blockchain en communities. We experimenteren momenteel met gedecentraliseerde technologieën om te zien hoe we community-ervaringen kunnen verbeteren. Kom binnenkort terug voor meer hierover.

 

De toekomst van online interacties ziet er veelbelovend uit. Wilt u een Hyves 2.0? Laat het ons weten in de reacties!

 

 

Wie zijn wij? Open Social is een online community-oplossing voor non-profit organisaties en innovatieve bedrijven. We helpen klanten zoals de Verenigde Naties, Greenpeace en honderden kleinere organisaties contact te leggen met hun werknemers, leden en vrijwilligers.

GoalGorilla en Open Social gebruiken nog steeds Facebook omdat we van mening zijn dat het belangrijk is om betrokken te zijn bij de open dialoog over het gebruik en de alternatieven. Vanaf begin april hebben we alle Facebook-tracking verwijderd van zowel GoalGorilla.com als GetOpenSocial.com.

Neem voor persinformatie neem contact op met info@getopensocial.com.

 

Lees hier meer (engelstalig)

250+ Communities are powered by Open Social

Don't miss our posts

Apr 12, 2018 - News Room

Tijd voor een écht sociaal netwerk.

Een parodie op Hyves 2.0 groeide naar 2000 gebruikers. Het is tijd voor een Facebook-alternatief!

posted by Mieszko
Apr 12, 2018 - News Room

It’s time for a proper social network.

We created a parody of Hyves 2.0 and grew it to 10,000 users in a few days. It's time for a Facebook alternative!

posted by Natasha
Apr 10, 2018 - Product Center

Going Glocal with Open Social

Open Social's multi-language feature brings your members together in an online community.

posted by Natasha